Bloemkool in Madras curry saus

Curry Madras is een door engelse invloed ontstane kruidenmengsel uit het zuiden van India. Je kunt er heerlijke sauzen mee maken, zoals in dit bloemkool recept. samen met gerookte tofu.

Hoeveelheid

3 personen

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

15 minuten

Ingrediënten

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de rijst goed af, doe deze vervolgens in de pan, zorg dat de rijst 1 cm onder water komt te staan.
  3. Deksel op de pan. Kook de rijst op middelmatige temperatuur. Zodra het water kookt, nog 10 min koken. Zet daarna apart.
  4. Doe 1 blik kokosmelk in een grote mengkom, meng het met de gember poeder en 1 tsp zout.
  5. Snij de bloemkool in hapklare roosjes en laat deze 15 minuten marineren in de kokosmelk.
  6. Snij de ui fijn.
  7. Verwarm een hoge koekenpan op middelmatig vuur en doe daar de garam masala, curry madras, asafoetida en kurkuma in. Verwarm voor totdat het lekker begint te ruiken, dit gebeurd na plusminus 2 minuten.
  8. Voeg kokosolie en uien toe en fruit 4 minuten.
  9. Haal de bloemkool ondertussen uit de kokosmelk en doe deze op een bakplaat. Bewaar de overgebleven kokosmelk. Bestrooi de bloemkool met de arrowroot poeder. Rooster de bloemkool met onder en bovenverwarming totdat deze goudbruin ziet.
  10. Snijd de knoflook zeer fijn en voeg deze toe bij de uien, rasp de verse gember en voeg deze eveneens toe. Bak nog 1 minuut.
  11. Voeg de tomatenblokjes, de overgebleven kokosmelk en een nieuw blik toe en kook voor 15 minuten.
  12. Voeg de bloemkool en het citroensap er bij en verwarm nog voor 5 minuten.
  13. Breng eventueel nog verder op smaak met zout.

Opmerkingen

Serveer het gerecht met de witte rijst, eventueel garneren met verse koriander.

Curry Madras niet verwarren met kerrie poeder. Dit is een aangepaste versie waarbij andere kruiden en specerijen worden gebruikt, bovendien zijn deze niet geroosterd. Het heeft een hele andere smaak. Kerry heet eigenlijk Curry Djawa en is bedoeld voor Javaanse gerechten. Er is veel kwaliteitsverschil tussen de verkrijgbare curry’s, het is af te raden deze te kopen in de supermarkt. Kijk liever bij een toko of een winkel/marktkraam die gespecialiseerd zijn in kruidenmengsels.

De arrowroot poeder zorgt voor wat kleverigheid en extra binding van de saus. Wanneer je er niet aan kunt komen kun je eventueel maizena gebruiken.