Fusilli, Prei en Champignons
Ingrediënten
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snij de prei in dunne ringen (ongeveer 5 mm), was daarna goed af onder de kraan om eventueel aanwezige aarde te verwijderen.
- Was de champingnons eveneens goed af. Snij de grote champignons in 8 partjes, de kleine champignons in 4, vervolgens nogmaals in een vergiet nogmaals goed nat maken onder een lopende kraan.
- Verhit olijfolie in een hoge koekenpan op een redelijk hoge temperatuur. Gebruik ongeveer 5 a 6 tbs olie.
- Bak de champignons voor 15 minuten. Voeg halverwege ongeveer een theelepel zout toe.
- Bak ondertussen in een andere koekenpan de vegetarische spekjes.
- Rasp de schil van de citroen.
- Pers de teentjes knoflook en voeg die samen met de prei toe aan de champignons, bak nog voor 5 minuten.
- Voeg de pasta en de haver fraiche toe en breng het op smaak met de geraspte citroen schil, citroenpeper, zout en peper.
- Voeg het sap van een 1/2 citroen toe. Doe dit voorzichtig, al proevend naar smaak!
- Voeg op het allerlaatste de vegetarische spekjes toe.
Opmerkingen
Prei is geen groente die je veel tegenkomt in pasta’s. Sowieso is het toch wel een ondergewaardeerde groente, en dat is jammer, prei is niet alleen een goedkope groente, het is lekker en het zit boordevol vezels, vitamines en mineralen.
Bij de vrij zachte zoete smaak van de prei passen veel smaken. Je zou als variatie de gewone fusilli pasta kunnen vervangen door de een volkoren pasta met tomaat en spinazie van het merk “Grand Italia”.
Sowieso is dit een recept waar je wat variaties op kunt bedenken: bijvoorbeeld door andere paddestoelen te gebruiken, of 25 gram edroogde porcini van te voren een uur in koud(!) water te weken en deze grof gehakt meebakken met de champignons. Je zou ook het groene deel van de prei in dunnere ringen kunnen snijden en deze echt op het allerlaatste moment kunnen toevoegen.